1.6 Novise i Arbeidersamfunnet

Forut for kommunevalget i 1967 forsøkte jeg meg imidlertid med et selsomt utspill i konkret retning.
Jeg var blitt litt personlig kjent med Rune Gerhardsen, både som Katta-elev og som min pikkolo ved Studentbyens sommerhotell, hvor vi begge hadde hatt sommerjobb en sesong. Jeg som resepsjonssjef om natten. Det var litt rart å tenke på at mange av de utenlandske turistene der nok hadde syntes det var temmelig sprøtt at det var sønnen til landets statsminister jeg som portier beordret til å bære deres kofferter, dersom de hadde visst det. Snakk om egalitært samfunn, dette sosialdemokratiske Norge!

Rune var nettopp blitt nyvalgt formann i gamle ærverdige
Oslo Arbeidersamfunn, som meget ung mann, men selvfølgelig med "flying start" som sønn av sin far, og han var allerede en dreven og rutinert organisasjonsmann.
Jeg derimot, hans nesten dobbelt så gamle gymlærer, oppførte meg som "helt grønn" ved denne episoden, med hensyn til både formelle og taktiske spilleregler, og ikke minst med hensyn til manglende kjennskap til "Bevegelsen".
I et "anfall av virketrang" møtte jeg nemlig opp på nominasjonsmøte i Arbeidersamfunnet, forlangte ordet til innlegg, og fremmet skriftlig benkeforslag på to av mine lektorkolleger i tillegg til Jørgen Fredrik Ording på Ap's bystyreliste, nemlig Oddvar Bjørklund og Ivar Magnus Ravnum, uten selvfølgelig engang å ha spurt dem på forhånd.
Bjørklund hadde jeg i flere år gått fra arrangement til arrangement sammen med 1.mai, og jeg visste jo at han som fremragende historiker og lærebokforfatter også hadde skrevet hovedverket om Markus Thrane, og at han klart tilhørte den ideologiske arbeiderbevegelse i langt høyere grad enn de fleste andre som var foreslått til denne listen!
Ravnum var min beste venn og jevnaldrende ved skolen, og jeg mente at han som Russlandsekspert og forsker på relevant sosialistisk litteratur, ville tilføre valglisten det jeg syntes den manglet av ideologisk og akademisk tyngde!

Utspillet var selvfølgelig en flause! Men formann Rune taklet det på en sympatisk og overbærende måte som ikke skulle gjøre meg forlegen.
Han takket for nytenkende og velmente forslag, og fremholdt at både hans gamle klasseforstander og historielærer Bjørklund og skolens unge og populære russisklærer Ravnum var utmerkede personer på alle måter, men dog ikke egnet til på denne måten og på dette tidspunkt av nominasjonsprosessen å fortrenge hverken Gro Balas eller andre fra kvinnebevegelse, fagforeninger, bydelsutvalg osv. i den allerede lagte "kabal".

Rune G. viste forøvrig forståelse for det jeg hadde sagt om solidaritet mellom arbeidere og akademikere, praktikere og ideologer osv., men blant enkelte andre nedover i benkeradene fornemmet jeg en talende taushet og noen hånlige blikk. Det siste kan ha vært innbildning...
Imidlertid viste jeg meg aldri mer i Oslo Arbeidersamfunn, og ikke i noe annet AP-forum før jeg 8 år senere gjorde et siste forsøk i det partiet, eller kanskje rettere sagt ga det partiet en siste sjanse, i KONGSVINGER.